Gezond eten als schoolvak?

“Huidig onderzoek toont aan dat de eerste 1000 dagen van het leven van een kind bijzonder vormend zijn voor zijn ontwikkeling en gezondheid, zelfs op volwassen leeftijd. Het is daarom zorgwekkend dat steeds meer mensen al op jonge leeftijd lijden aan ernstig overgewicht – vaak in combinatie met lichamelijke inactiviteit – en als gevolg daarvan een verhoogd risico lopen op verschillende ziekten.”

De eerste 1000 dagen dus. Vanaf dag 1001 kun je opgelucht ademhalen. En vanaf uiterlijk de derde verjaardag – Capri Sun wordt voor de laatste keer geserveerd in een afzweerritueel – is alles in orde en wordt de levenslange voorkeur voor biologische wortelen gevestigd.  Wat “huidig onderzoek” ontdekt! Je zou versteld staan.

“Obesitas neemt over het algemeen af bij kinderen in Nederland”

Maar je kunt ook naar de website van het Robert Koch Institute gaan en de werkelijke situatie bekijken met betrekking tot de toename van de gevreesde dikke kinderen. Oeps, wat heeft het onderzoek hier uitgewezen? Obesitas onder kinderen in Nederland is over het algemeen aan het afnemen.

Laat maar, wiskunde en spelling worden toch overschat. Wat kunnen ze bijdragen aan de gezondheid? Dus worden er een paar uur per week weggehaald en wordt er les gegeven in gezond eten. Want misschien zijn het niet de eerste 1000 dagen die het wel en wee bepalen, maar de eerste 1000 weken. Dan zou er nog veel te besparen zijn tegen de tijd dat ze de school verlaten.

Foodwatch tegen voedingslessen

De minister is duidelijk bekritiseerd door Foodwatch: “Dit is geen onderwijsprobleem, maar een probleem met het aanbod dat de voedingsindustrie ons voorschotelt,” zegt Oliver Huizinga, een zogenaamde “campagnevoerder”. – problematisch omdat het te dicht in de buurt komt van mousserende wijn belastbare drank van niet-regionale productie). Voedingsvoorlichting is niet de oplossing. Het is niet de schuld van de consumenten, maar van de industrie die hen ongezond spul verkoopt en uiteindelijk van de wetgever die het niet verbiedt.

“Rekenen en spellen worden toch overschat. Wat kunnen ze bijdragen aan de gezondheid?”

Gezond eten is een trend, maar veel mensen vinden het moeilijk. Als ik een graad in biochemie nodig heb om suiker te herkennen in de ingrediëntenlijst als ik naar de supermarkt ga, als ik een lamp en een vergrootglas nodig heb om de lijst überhaupt te kunnen lezen, dan is er iets mis.

Ik kan de heer Baas verzekeren dat je geen diploma biochemie nodig hebt om het verschil te zien tussen een stuk broccoli en een chocoladereep. Zulke beweringen suggereren dat voedsel besmet is met een gif genaamd suiker zonder dat de consument zich dat kan realiseren. Wat een onzin! Zelfs ouders die op hun oude school Latijn in plaats van selderijstokjes maken hadden, kunnen dit.

Duivelse reclame

Ministers en Foodwatch daarentegen zijn het eens als het gaat om de mediaverleidingen van het dagelijks leven. Reclame kan zo niet doorgaan! In het Groenboek staat daarom:

“We willen met de economische partners zelfbindende, controleerbare regels afspreken voor reclame voor en met kinderen onder de twaalf jaar, zodat misleidende reclameclaims geen valse koopstimulansen creëren bij deze gevoelige doelgroep.”

“Je hebt geen diploma biochemie nodig om het verschil te zien tussen een stuk broccoli en een chocoladereep”

 

Wat betekent dat? Zijn kinderen in de basisschoolleeftijd nu verantwoordelijk voor hun eigen dieet? Hebben ze geen ouders die beslissen wat ze eten?

Wacht eens even. Heb ik gezegd dat ministers en Foodwatch het eens zijn? Dat is niet helemaal waar. De minister wil het eerst vrijwillig proberen. Pas als dat niet werkt zal “regelgevend ingrijpen gepast zijn”.

Foodwatch is heel anders. Hier zijn ze minder preuts als het gaat om valse prikkels om te kopen. Tijdens de persconferentie over het TK-onderzoek riep Huizinga de Duitse regering op om “maatregelen te nemen om het voor ons allemaal makkelijker te maken om gezonde keuzes te maken”. Daarmee bedoelt hij onder andere “dat reclame gericht op kinderen alleen is toegestaan voor gezonde producten.” En aangezien Foodwatch ook niet overtuigd is van de 1000 dagen, moeten we tot “minstens 16 jaar” als kinderen worden beschouwd.

De volgende stap zal waarschijnlijk zijn om reclame te verbieden die gericht is op jonge ouders die het met gezondheidsleer verrijkte schoolsysteem nog niet hebben doorlopen. En grootouders natuurlijk. Zoals we allemaal weten, zijn zij het ergst als het gaat om het toedienen van duivelsspul aan gevoelige kleintjes. En niet te vergeten voetballers. Zij mogen in het openbaar geen chocoladerepen meer eten die schadelijk zijn voor minderjarigen.

“Wanneer moet de kleuterjuf tevreden knikken als hij in de broodtrommel kijkt?”

Er rijzen lastige vragen over de positieve lijst van gezonde voedingsmiddelen. Wat is gezonder, een nectarine of een glas cola? Beide hebben een suikergehalte van 12 procent. Wanneer moet de kleuterjuf tevreden knikken als ze in de broodtrommel kijkt? Als ze een nectarine vindt of een plakje kindermelk?

Het plakje melk bevat 8,3 gram suiker, de nectarine (gemiddelde grootte) meer dan twee keer zoveel met 18 gram. Maakt niet uit. Voor de positieve lijst van voedingsmiddelen met U-16 reclametoelating wendt u zich gewoon tot uw hoeder van de volksgezondheid en de bescherming van Duitsers tegen zichzelf.

Mannen als slecht rolmodel

Het TK/Foodwatch-onderzoek identificeerde ook de negatieve invloed van het mannelijke geslacht. “Mannen willen genot, vrouwen willen gezondheid – de onderzoeksresultaten kunnen in deze vereenvoudigde formule worden samengevat”, vertelt de zorgverzekeraar.

Aangezien zwaarlijvigheid centraal staat in de campagne voor gezond eten, is het verrassend dat, ondanks de “verkeerde” houding ten opzichte van gezond eten, slechts één op de tien mannen wereldwijd ernstig overgewicht heeft, terwijl één op de zeven vrouwen hiermee te maken heeft.

In Nederland is het verschil niet zo groot. Maar ook hier lopen vrouwen iets voor als het gaat om obesitas met 23,9 procent vergeleken met mannen met 23,3 procent.

Om een gezond gewicht na te streven, is het aan te raden regelmatig jouw BMI te checken. Dit kan u doen op deze handige website: BMI berekenen
Of hier
Calcolare BMI

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *