Hoe kom je van je witte tong af?

Tongaanslag is vervelend. Het is een witte of gele gloed over je tong die zorgt voor een slechte adem en een onfrisse uitstraling. Wanneer je hier last van hebt, kun je een hele hoop discomfort ervaren en het is dus fijn om te weten hoe je hier zo snel mogelijk vanaf komt. Je kunt sommige dingen vermijden of juist op zoek gaan naar middeltjes die je helpen. Een tongschraper helpt ook om die vervelende, onfrisse, witte tong te verhelpen.

Wat is tongaanslag?

De verkleuring op je tong wordt veroorzaakt door een hoop bacteriën die zich nestelen in de plooien van je tong en dit wordt verergerd door overmatig tandplak. De kans dat je er last van hebt is kleiner als je dat glaasje alcohol voortaan laat staan en wat minder suiker nuttigt. Een witte tong komt vaker voor als je last hebt van een droge of zure mond. Ook een ontsteking van het tandvlees of verlaagde weerstand ter gevolg aan stress kan de kans op een witte tong vergroten. Andere ziektes in de mond, zoals infecties of schimmels, dragen ook bij aan het verergeren van de tongaanslag.

Wat doe je ertegen?

Er is een aantal dingen die je kunt ondernemen om van het probleem af te komen. Zo kun je bepaalde dranken en voedsel vermijden, net als agressieve chemicaliën zoals chloorhexidine, waterstofperoxide, en alcohol. Deze vind je in veel soorten tandpasta’s en mondspoelingen. Kijk dus voordat je mondwater aanschaft goed naar wat er in zit en kijk of dat de speekselklieren gestimuleerd worden door stoffen die het mondwater bevat zodat een droge mond in ieder geval niet de oorzaak kan zijn van die vervelende tongaanslag. Een goede tongreiniger kan je helpen af te geraken van je witte tong.

Tongschrapers

Je kunt je tong natuurlijk reinigen met een tandenborstel, maar een tongschraper lijkt beter te werken. Er zijn twee verschillende soorten: metalen reinigers en tongreinigers met haartjes. Beide kun je in combinatie met een gel gebruiken. Als je kiest voor een tongschraper met haartjes, zul je deze wat vaker moeten vervangen, maar zijn wel effectiever dan metalen reinigers. Bekijk het aanbod goed en kritisch voordat je een tongreiniger aanschaft, want zijn ze te vlak? Dan zullen ze niet goed in en tussen de tongweefsels reinigen waar juist de meeste bacteriën zitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *