Wat zijn de belangrijkste voordelen van ergotherapie?

Het was onverwacht: uw bejaarde vader belt u ’s ochtends vroeg op om te vertellen dat uw moeder uit bed is gevallen en niet meer kan opstaan. Toen hij haar probeerde te vragen of ze in orde was, was ze aan het stotteren. Gelukkig belde hij 112, en terwijl de ambulances onderweg waren, nam hij contact met u op.

In het ziekenhuis bid je dat ze in orde zal komen. Na een bezoek aan de spoedafdeling wordt een beroerte geconstateerd. Je moeder wordt uiteindelijk stabiel bevonden en op de neurologieafdeling geplaatst. De volgende middag komt er een therapeut binnen. Therapie? Nu? Het is toch zeker nog te vroeg om uit bed te komen, denk je.

Maar helaas, de therapeut stelt zich voor als ergotherapeut en komt langs om een snelle beoordeling te maken van de huidige vaardigheden van je moeder.

En zo begint het, in de loop van de volgende weken leer je over therapie op alle vlakken: in de acute ziekenhuiskamer, in een revalidatieziekenhuis, thuis en in een polikliniek. En aan het eind van de rit bedank je elke therapeut met wie je in contact bent gekomen. Je moeder is zo veel beter geworden dan in die eerste dagen.

Het is geen mysterie dat na letsel of ziekte therapie iemands functionele mogelijkheden kan verbeteren. Maar wat maakt ergotherapie nu zo belangrijk en waardevol voor iemands toekomst na een nieuwe diagnose?

Ergotherapie vergroot de zelfstandigheid van mensen

Dit is de belangrijkste reden waarom ergotherapie nuttig is. Mensen willen voor zichzelf kunnen zorgen. Ze willen hun persoonlijke taken, zoals baden, aankleden en naar het toilet gaan, met zo weinig mogelijk hulp kunnen uitvoeren.

OT is de enige therapie die zich primair richt op het verbeteren van specifieke zelfzorgvaardigheden. Deze vaardigheden zijn: eten, aankleden, toiletgang, baden, hygiënische handelingen, in bad gaan, op het toilet gaan, en andere noodzakelijke taken zoals het bereiden van maaltijden.

Een ergotherapeut oefent deze vaardigheden niet alleen op elk moment tijdens het herstel, maar de therapeut zal ook compensatietechnieken aanreiken (indien nodig) om het vermogen van de persoon te verbeteren om deze zelfzorgtaken uit te voeren na een verandering in de functionele mogelijkheden.

Tip: https://fysioclub.nl/jvdi/therapiesoort/ergotherapie/

Ergotherapie verbetert de kracht en het uithoudingsvermogen voor functionele taken

Hoewel typische oefeningen en uithoudingsvermogen (of activiteitentolerantie) gebruikelijk zijn in de therapie, onderscheidt ergotherapie zich echt door het vermogen om de bewegingsvereisten of cognitieve eisen van dagelijkse taken te analyseren en op creatieve wijze activiteiten en oefeningen te implementeren die zijn ontworpen om voort te bouwen op de huidige vaardigheden van de persoon om de dagelijkse onafhankelijkheid te verbeteren.

Creativiteit in de behandeling kan de globale doeltreffendheid van de therapie verhogen door consequent nieuwe activiteiten aan te bieden om de fysieke of cognitieve eisen van relatieve taken voortdurend op te waarderen of te verhogen. En wat nog belangrijker is, het houdt mensen geïnteresseerd en uitgedaagd!

Ergotherapie kan ook werken aan functionele cognitie en visuele tekortkomingen

Ergotherapeuten houden zich bezig met cognitie in relatie tot functionele noodzaak. Welke cognitieve vaardigheden zijn nodig om rekeningen te betalen, online artikelen te bestellen, een dagagenda te organiseren of weer aan het werk te gaan? Ergotherapeuten richten zich op het oefenen van die vaardigheden of op activiteiten die organisatie, aandacht, probleemoplossing en redeneren vereisen om de cognitie te verbeteren die nodig is om noodzakelijke functionele taken te voltooien.

Visuele verwerking wordt ook bijna uitsluitend door OT’s aangepakt en kan inzicht verschaffen in meer ongrijpbare moeilijkheden na neurologische diagnoses. Ergotherapeuten kunnen in de kliniek ook aandacht besteden aan rijvaardigheid vóór het autorijden en rij-evaluaties uitvoeren (uitgevoerd door een ergotherapeut die gecertificeerd is om rij-evaluaties uit te voeren).

Ergotherapeuten zijn goed in het trainen van zorgverleners

Ergotherapeuten zijn niet alleen goed in het trainen van zorgverleners, we blinken hierin uit! Wij zijn de experts in het helpen van mensen en verzorgers bij het vinden van een leven na verandering.

Vooral als voorbereiding op het verlaten van een ziekenhuis voor acute zorg of revalidatie zal de ergotherapeut de patiënt en verzorgers figuurlijk door alle aspecten van het dagelijkse leven loodsen – hoeveel hulp er nodig is, hoe men veilig door de keuken en de badkamer kan navigeren, en welke apparatuur nuttig zou zijn om de onafhankelijkheid te verbeteren, afhankelijk van de capaciteiten en voorzorgsmaatregelen van de persoon.

Ergotherapeuten zijn deskundigen op het gebied van aangepaste apparatuur en aanpassingen aan huis

Ergotherapeuten geven hun patiënten regelmatig suggesties voor aanpassingsmateriaal. Of iemand zich nu moet leren aankleden na een heupvervanging of rugoperatie, of opties nodig heeft om veilig in de badkamer te kunnen blijven, de ergotherapeuten zijn de aangewezen therapeuten om deze problemen aan te pakken.

Het aantal adaptieve producten blijft elk jaar toenemen en het kan moeilijk zijn om te bepalen welke producten de beste keuze zijn voor bepaalde situaties. Een OT kan u helpen bepalen wat het meest effectief en het meest geschikt is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *