Wanneer is fysio relevant voor kinderen?

Kinderen groeien snel, en verwondingen en ziekten zijn soms onvermijdelijk. Andere kinderen kunnen aandoeningen hebben of ontwikkelen die een behandeling op langere termijn vereisen. Fysiotherapie kan een optie zijn voor de behandeling van zowel blessures als andere aandoeningen. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van fysiotherapie bij kinderen, de aandoeningen die ermee kunnen worden behandeld en de veiligheidsmaatregelen om uw kind gezond en gelukkig te houden.
Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een vorm van behandeling voor grote lichaamssystemen, zoals spieren, gewrichten en ledematen. Een gediplomeerd fysiotherapeut, die gespecialiseerd kan zijn in het werken met kinderen, gebruikt zachte oefeningen, manipulaties en andere lichamelijke behandelingen om uw kind te helpen zijn of haar fysieke mogelijkheden te vergroten, te behouden of te herstellen. Afhankelijk van de gezondheidstoestand van uw kind kan de fysiotherapie enkele weken tot meer dan een jaar duren.

Het doel van de fysiotherapie kan variëren, afhankelijk van wat er wordt behandeld. Enkele veel voorkomende doelen zijn

Verminderen van pijn
Verbeteren van mobiliteit
Handicaps voorkomen
Het vermijden van operaties
Voorkomen van toekomstige blessures
Huidig letsel revalideren
Chronische ziekten onder controle houden

Slechts weinig kinderen zullen al deze voordelen nodig hebben, maar veel kinderen zullen ten minste één blessure of aandoening hebben die baat kan hebben bij fysiotherapie.
Waarom kinderen fysiotherapie nodig kunnen hebben

Fysiotherapie helpt uw kind op een gezondere manier te bewegen of anderszins zijn of haar lichaam te gebruiken. Hoe fysiotherapie uw kind precies kan helpen, hangt af van de specifieke situatie van uw kind.

Fysiotherapie is bijvoorbeeld een veel voorkomend onderdeel van het behandelplan voor cerebrale parese, een neurologische aandoening die het voor kinderen moeilijk maakt om hun lichaam onder controle te houden. In dit geval zal de fysiotherapeut uw kind waarschijnlijk helpen om met zijn lichaam te leren werken en in de loop van de tijd meer controle te ontwikkelen.

Aan de andere kant kunnen sportblessures ook baat hebben bij fysiotherapie. Als uw kind zijn ACL scheurt tijdens het voetballen, moet het de kracht in zijn been weer opbouwen, vooral als het moest worden geopereerd. Een fysiotherapeut zal uw kind helpen zijn been te oefenen om op een veilige manier kracht op te bouwen, de volledige spiercontrole terug te krijgen en de pijn van de blessure te verlichten.
Voorgesteld

Uw kind kan ook fysiotherapie nodig hebben voor de behandeling van

Overbelastingsblessures
Herstel na een operatie
Ontwikkelingsachterstand
Hoofdletsels
Spierziekten
Geboorteafwijkingen
Genetische aandoeningen

Elk van deze aandoeningen kan van invloed zijn op het vermogen van uw kind om te lopen, te praten en te groeien. Maar veel van deze aandoeningen kunnen worden voorkomen of verbeterd met fysiotherapie. Fysiotherapeuten gebruiken een verscheidenheid aan behandelingen en activiteiten om uw kind te helpen zo onafhankelijk mogelijk te blijven.

Methoden en behandelingen

Elke fysiotherapeut en elk kind is anders. Hoewel geen enkele vorm van fysiotherapie in elke situatie zal werken, kan de fysiotherapeut van uw kind een aantal veelvoorkomende activiteiten en behandelingen gebruiken. De precieze mix hangt af van de individuele behoeften van uw kind. Mogelijke behandelingen zijn onder meer:

Balans- en coördinatieactiviteiten om de fijne spiercontrole van uw kind te verbeteren
Aanpassend spel om uw kind te helpen een blijvende handicap te omzeilen
Watertherapie om de impact op de gewrichten te verminderen
Trainingsoefeningen om de kracht te vergroten
Flexibiliteitsoefeningen om het bewegingsbereik van uw kind te vergroten
Warmte, koude, massage, ultrageluid of elektrotherapie om de circulatie rond een blessure te verbeteren
Technische instructie om vorm en houding te verbeteren en toekomstige blessures te voorkomen

De fysiotherapeut van uw kind zal waarschijnlijk ook de vaardigheden van uw kind bijhouden, tests uitvoeren om de verbetering te meten en oefeningen voor thuis meegeven om uw kind tussen de afspraken door op de goede weg te houden.
Veiligheidsoverwegingen

Medisch personeel is zeer voorzichtig als het gaat om de veiligheid van patiënten, vooral in de kindergeneeskunde. Maar er zijn risico’s verbonden aan fysiotherapie, zoals aan elke behandeling.

Tip: https://fysioclub.nl/mtc/locaties/fysiotherapie-doetinchem/

In sommige gevallen kan uw kind klagen dat het zich na de fysiotherapie ongemakkelijker voelt dan daarvoor. Een zekere mate van ongemak na actieve sessies is normaal. Tijdens de therapie worden zwakke en gevoelige gebieden bewerkt, waardoor ze moe en pijnlijk kunnen zijn. Maar als pijn ongewoon of sterk lijkt, aarzel dan niet om met de therapeut van uw kind te praten. Hij of zij kan u helpen ervoor te zorgen dat bepaalde oefeningen de blessure niet verergeren.

Als uw kind enthousiast is om beter te worden, kan het ook zijn dat hij thuis te veel doet. De oefeningen die de fysiotherapeut thuis voorlegt, bevatten waarschijnlijk instructies over hoe vaak ze moeten worden gedaan. Als uw kind de oefeningen vaker doet dan wordt aanbevolen, kan dat de blessure verergeren. Zorg er altijd voor dat uw kind zich houdt aan de regels die de therapeut hem of haar heeft gegeven om ervoor te zorgen dat hij of zij zo snel en veilig mogelijk geneest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *